Persones i Cellers

En aquest espai volem posar en relleu les persones que fan possible que la terra ens doni el millor de les seves possibilitats, que dibuixen els perfils de la nostra geografia, conformen els marges, les fites i els termes i de la pedra en fan barraques i de les carenes terrasses.

Per ells, guardem aquest petit espai, perquè dins d’un glop de vi, hi ha una espurna de l’ànima de qui el fa i un trosset del lloc on neix.

Taps de suro

El tap de suro és especialment important en la indústria vinícola per una adequada conservació del vi i del cava.

El suro és un material porós i impermeable que s’extreu de l’escorça d’alzina surera, una espècie originària de la Mediterrània occidental. La impermeabilitat prové de la suberina, un polímer natural. El sector català és capdavanter mundial en la producció de taps de suro de qualitat. El 2010, la producció catalana era de 1919 tones, 85% de la qual surt de les comarques gironines.

Copes especials

Les copes són importants també a l’hora de tastar un vi, tot i que hi ha opinions diverses i de vegades les modes marquen diferents tendències, fariem tres grans diferenciacions, la copa per vi blanc, la copa per vi negre i la copa per escumosos.

La de vi blanc es busca que sigui una mica més petita, degut a que no necessitem que el vi s’oxigeni tant i volem conservar millor la seva baixa temperatura exposant el vi a l’aire en una menor superfície.

La de vi negre funciona al revés que el blanc, una major superfície ens permet oxigenar millor el vi i que deixi anar millor les aromes.

I la de cava és potser la més sotmesa a canvis i modes, tot i que encara impera la copa llarga, que permet conservar temperatura i el gas i observar la ascenció de les clàssiques bombolles, s’està extenent el consum amb copa de vi blanc per tal de poder fruir també de les aromes i les complexitats d’aquests vins.

vins-priorat

Ampolles Úniques

Les ampolles que s’utilitzen en l’envasat dels vins i els caves també són especials.

la capacitat més comú d’aquestes botelles són 75cl. seguida de les magnum que són de 1,5 L.

També és especial el color verdós de la majoria d’aquestes ampolles, s’utilitza així per la millor conservació dels vins, la opacitat que proporciona, protegeix el vi de la llum solar.

I finalment, cal destacar la diferència que hi ha entre les botelles utilitzades en el vi escumós (cava,ancestral, etc)  i la resta de vins, en el cas dels escumosos el vidre és més doble i la ampolla té una forma que la fa més resitent per a que aguanti la pressió a la qual la sotmet la fermentació carbónica i el gas que es produeix dins.