Celler Carlania / Jordi Miró
Naturals com la mateixa vida
Jordi Miró
Natural com la mateixa vida
El Jordi ens rep al celler que gestiona amb la Sònia, la seva parella (ells en diuen microceller però si tinguessin en compte la qualitat i no la quantitat, haurien d’emprar l’adjectiu macro) a les afores del poble de Barberà de la Conca, però prou a prop per a sentir-te resguardat i vigilat pel perfil del poble a dalt del turonet.
Allà en una estona que passem xerrant, ens fa una masterclass sobre com es fan els vins naturals, en essència, el vi natural és com el seu propi nom indica, el que fa la natura sense la intervenció química per part dels homes, ni amb els ceps, ni després en la elaboració del vi. Afegir productes al vi ha estat durant molt de temps la manera més senzilla de fer un vi i corregir, accelerar o ralentir processos, per tal que el vi sigui bò i es consevi amb més facilitat, en la actualitat, hi ha gent com el Jordi que, arrisquen i tornen a fer els vins com s’havien fet en l’antiguitat, amb processos naturals i que cultiven i tenen cura de la terra aguardant-la i no sobreexplotant-la, fan cas a la lluna, escolten els vells i respecten l’oratge.
I entre tines i barriques, ens mostra el seu temple i l’ampliació d’un edifici que va començar petit i que s’ha fet gran, amb una sala de barriques, soterrada i on descansen ampolles i pupitres amb els seus vins, el blanc Sant Pere d’Ambigats, els negres com el jove petit carlania i els ben criats els corrals i els plans , i l’imaginatiu ancestral Soo!free, tots ells naturals i sense sulfits.
Sortim del celler amb la satisfacció de que arreu del territori encara hi ha gent que el respecta i el salvaguarda.
Jordi i Sònia,
salut i molts èxits