Celler Josep Grau Viticultor

Celler Josep Grau Viticultor l’home serè!
Josep Grau

L’home serè!

Deixem un camí enfangat pel darrer raig del mes de maig després d’haver creuat Capçanes i enfilem una costeruda rampa de formigó que finalment ens duu al celler Josep Grau Viticultor, en plena comarca del Priorat i al mig del parc natural del Montsant, en un paratge impressionant, envoltats de ceps que enfonsen les seves arrels en terrers argilosos i vermells com si sagnessin en ser ferits per les vinyes al perforar-los.

El Josep, surt d’entre els foudrés de fusta de roure on tragina amb la mànega fent dissabte tot i que sigui dilluns, ja ens espera i ens saluda somrient. Després de les pertinents salutacions ens comença a explicar els intríngulis de l’elaboració dels seus vins. És un home pacient i serè, calmat, i sembla que això també ho transmet a les seves creacions. Tastem directament del dipòsit de formigó i del foudré de roure les garnatxes i carinyenes tan característiques d’aquesta zona i que com no pot ser d’una altra manera també formen part de les seves fermentacions. Després d’ensenyar-nos el celler decidim acompanyar-lo a dinar al celler de l’Àspic, un sublim restaurant de Falset on podrem tastar amb calma i bon tiberi els seus vins.

El Josep compta també a part del celler de Capçanes amb un celler al bell mig del poble de Gratallops, una casa amb segles d’historia i on sempre s’hi havia fet vi i que ells han rehabilitat per tal de sumar a la seva oferta d’impressionants montsants uns exquisits priorats, amb joies com la que aviat oferirà al món, un priorat de garnatxes blanques de ceps amb 120 anys, tot un tresor difícil de trobar, ja que tal com ell ens explica, el vi blanc al priorat havia estat molt poc valorat i s’arrancaven totes les vinyes, és quasi un miracle que en quedi alguna viva de tant antiga.

Durant el dinar anem tastant els diferents vins que ens va oferint i mentre els explica, parlem d’això i d’allò, repassem batalletes i com no, ens queixem de que les coses mai son fàcils, (clar que amb el desplegament vinícola que tenim davant, queixar-se és per vici) i van caient les copes, ens saltem el seu Efecte Volador que és el de més producció i que més ven i passem directament al Vespres blanc i al negre, i després el Granit blanc, abans de saltar al seu priorat Pedrabona negre, i quan ja penses que no es pot superar demana al sommelier que li porti un ampolla de Regina, el seu rosat, però quin rosat!! ni tan sols el té a la venda, ens explica que només a dos restaurants del món es pot tastar, un és a suïssa i a l’altre estem a punt de cometre el pecat. No cal entrar en tecnicismes sobre els seus vins, només cal dir que son delícies i que els preus estan adequats a la seva magnificència, quan la feina es fa amb exquisidesa, el resultat és el que podreu trobar en els vins del Josep Grau.

Des de 7devins et desitgem Josep que segueixis cultivant èxits i nosaltres que puguem al menys seguir tastant-los, encara que sigui de tant en tant.

compreu els vins els seus vins: